KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884

SI56 0110 0600 8355 021

e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300
mobitel številka: 041 651 095

Dežurna številka OPB: 041 695 930

Eko šola - Tehtanje odpadne hrane



Z učenci eko predstavniki osmih razredov smo v začetku meseca decembra pripravili načrt tehtanja hrane pri dopoldanski malici, z namenom spremljanja kako ješči so učenci.

Določili smo dneve v tednu, ko naj bi tehtali (ponedeljki, srede in četrtki) ter časovnico – zadali smo si 8 tednov (uresničili smo jih manj, tudi ni nam uspelo vsak teden tehtati vse določene dni, saj so vmes prišli nepredvidljivi dogovki).

Za merjenje smo pripravili tabelo, v katero smo vnesli podatke:

  • datum ter jedi, ki so bile na dan tehtanja za dopoldansko malico;
  • količino pripravljene hrane v kg
  • količino odpadne hrane za predelavo v kg
  • količino ostale hrane za ponovno uporabo in »lakotni« kotiček v kg (opomba: kosovne ostanke smo prešteli in ob analizi podatkov pretvorili v kilograme).

Manjše količine smo tehtali na kuhinjski tehtnici do 5 kg, za večje pa smo uporabili tehtnico, ki jo uporabljajo v šolski kuhinji.

Vse zbrane podatke smo nato pretvorili v tabelo in jih prikazali tudi grafično. Na ogled je v šolski jedilnici.

S tehtanjem smo želeli ugotoviti kaj učenci radi jedo, česa ostane največ ter katera starostna skupina »proizvede« največ ostankov.

Z opažanjem smo ugotovili, da so učenci predmetni stopnje (6.-9. r) tista, ki pojedo najmanj sadja in popijejo manj mleka.

 

Mentorica: Anja Novak

#ekošola #hrananizatjavendan