KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884

SI56 0110 0600 8355 021

e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300
mobitel številka: 041 651 095

Dežurna številka OPB: 041 695 930

Razstava grafik učencev OŠ Venclja Perka v Zrenjaninu, v Srbiji



Učenci Osnovne šole Venclja Perka so v okviru vsakoletne prireditve "Naša slovenska beseda" razstavljali svoje grafike v Zrenjaninu, v Kulturnem centru ter v Društvu Slovencev Planika Zrenjanin. "Naša slovenska beseda" je dogodek, že 18. po vrsti, na katerem se vsako leto predstavijo slovenska društva iz Srbije. Mesto Zrenjanin pa je največje mesto v Banatu in tretje največje mesto v avtonomni pokrajini Vojvodini.

Razstava grafik je bila na ogled od četrtka 30. 5. 2024, do nedelje 2. 6. 2024.

Grafike učencev so izdelane v kolažni tehniki visokega tiska, kar je tradicionalna tehnika, ki zahteva veliko natančnosti in kreativnosti. Učenci so skozi svoje grafike prikazali raznolikost idej, ki jih je nudil poenoten motiv z naslovom »Ptica«.

Razstavo grafik so si ogledali vsi prisotni na prireditvi "Naša slovenska beseda", vključno z učenci, ki se učijo slovenskega jezika v Srbiji in tudi naključni obiskovalci Kulturnega centra.

Letos je bila prireditev še posebej svečana, saj nas je s svojo prisotnostjo tako na prireditvi, kot na razstavi, počastila konzulka, pooblaščena ministrica Kristina Kliner. S svojim obiskom je izrazila podporo kulturnim in izobraževalnim aktivnostim, ki povezujejo Slovence doma in v tujini.

Posebej pomembno je, da so mladi obiskovalci, ki se učijo slovenskega jezika, imeli priložnost videti ustvarjalnost svojih vrstnikov.

Razstava grafik učencev Osnovne šole Venclja Perka je bila izjemno uspešna in je pripomogla k promociji slovenske mladinske kulture in umetnosti v Srbiji. Takšni dogodki so pomembni za ohranjanje kulturne identitete in krepitev vezi med Slovenci v zamejstvu in v matični domovini. Učenci so s svojimi deli dokazali, da so prava zakladnica talentov in ustvarjalnosti, ki jo je vredno podpirati in spodbujati.

 

Prof. lik. umet. Martina Lesjak