KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884

SI56 0110 0600 8355 021

e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300
mobitel številka: 041 651 095

Dežurna številka OPB: 041 695 930

GLOBE - GREEN DOWN



Program GLOBE (Global Learning and Observations to Benefit the Environment) je mednarodni znanstveni in izobraževalni program, ki se osredotoča na spodbujanje znanstvene pismenosti in vzpostavljanje povezav med ljudmi, ki se navdušujejo nad okoljem. GLOBE ima tri glavne cilje: povečati okoljsko ozaveščenost, prispevati k boljšemu znanstvenemu razumevanju Zemlje in podpirati boljše dosežke učencev pri naravoslovju in matematiki.

Program s pomočjo jasnih protokolov na eni strani vodi učitelje in učence vseh starosti pri opazovanju okolja ter zapisovanju opažanj in meritev, na drugi strani pa omogoča znanstvenikom črpanje in uporabo podatkov iz obsežne svetovne baze, ki jo soustvarjajo učenci in učitelji. Posebno privlačnost programu daje tudi povezanost z vesoljsko tehnologijo, saj številne meritve lahko primerjamo s podatki, ki jih izmerijo sateliti, na GLOBE dogodkih pa redno sodelujejo tudi NASINI znanstveniki in drugi strokovnjaki.

V mesecu septembru in oktobru smo tudi na naši šoli izvajali meritve programa Globe, saj smo se pridružili jesenski kampanji Green down. Dvakrat tedensko smo obiskali lipo in brezo na šolskem igrišču in spremljali obarvanost njunih listov, ki smo jih označili z vrvico. S pomočjo barvne lestvice smo določili prevladujočo barvo posameznega lista in meritev vnesli v program Globe Observer. Spremljali smo, kako listje spreminja barvo skozi čas in svoje meritve primerjali z bazo podatkov širom po svetu. Po svetu v programu GLOBE namreč sodeluje že 126 držav.

Zapisala: Petra Košir