KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884

SI56 0110 0600 8355 021

e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300
mobitel številka: 041 651 095

Dežurna številka OPB: 041 695 930

TEHNIŠKI DAN – PRVA POMOČ



V sredo, 5. 10. 2022 je na Osnovni šoli Venclja Perka potekal tehniški dan z naslovom Prva pomoč.

Namenjen je bil učencem 8. razreda. Udeležili so se ga učenci 8. a, 8. b in 8. c razreda. Tehniškega dne se je udeležilo skupno 68 osmošolcev.

Tehniški dan smo vodile učiteljice naše šole, prostovoljci Rdečega križa (območno združenje Domžale) in zaposleni Zdravstvenega doma Domžale.

Tehniški dan je trajal 5 šolskih ur.

Prvo šolsko uro so učenci prisostvovali na predavanju. Seznanili so se z osnovami prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Izvedeli so, kako in kdaj uporabljati avtomatski eksterni defibrilator (AED). Izvedeli so tudi, kako nuditi prvo pomoč pri ranah, krvavitvah, zlomih, zvinih in izpahih.

Drugo, tretjo in četrto šolsko uro so bili učenci vsakega oddelka razdeljeni v tri delavnice. Vsak oddelek je vsako uro zamenjal delavnico.

Delavnice so bile namenjene praktičnemu delu in vajam. Pobližje so lahko spoznali temeljne postopke oživljanja in uporabo eksternega defibrilatorja (AED), seznanili so se s prvo pomočjo pri ranah in krvavitvah, ter s prvo pomočjo pri zlomih, zvinih in izpahih. Spoznali so pripomočke: različne rute, povoje, obliže…

Zadnjo šolsko uro je Tehniški dan potekal v telovadnici.

Ogledali so si scenarij množične nesreče. Učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Prva pomoč so s pomočjo ekipe sodelujočih prikazali potek množične nesreče. Prikazali smo, kakšen je protokol nudenja Prve pomoči, če je veliko poškodovancev naenkrat.

Glede na odzive učencev, je bil za veliko skupino učencev Tehniški dan zanimiv, poučen predvsem pa zelo uporaben.

 

Zapisala:  Ana Ložar