KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884

SI56 0110 0600 8355 021

e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300
mobitel številka: 041 651 095

Dežurna številka OPB: 041 695 930

OBVEZNI IN NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 2021/2022 – navodilo za starše in učence



Obvezni izbirni predmeti (IP) so priložnost, da učenci ob lastni izbiri teh predmetov poudarite in razvijate svoje močne strani in sposobnosti ter se pri njih izkažete. Učenci se lahko odločate za določen IP tudi z vidika nameravanega nadaljnjega šolanja.

IP so vključeni v predmetnik tretjega vzgojno-izobraževalnega obdobja, torej v 7.,8. in9. razred.

Učenec izbere 2 uri IP na teden, lahko tudi  3 ure, če s tem soglašate starši. Ni omejitve glede sklopov - lahko obe uri iz istega sklopa. Učenec lahko vsako leto izbere različne predmete.

Pouk obveznega izbirnega predmeta (IP) je na urniku eno uro na teden, razen tujega jezika, ki je na urniku dve uri na teden. Nekatere vsebine (npr. turistična vzgoja, šport za sprostitev, verstva in etika …) lahko tečejo izjemoma strnjeno izven rednega urnika (ogledi, izleti …). Obisk pouka IP je obvezen. Predmeti se ocenjujejo s številčnimi ocenami od 1 do 5. Učenci in starši boste svoj izbor sporočili z elektronskim vprašalnikom v marcu 2021 (oz. v tiskani obliki tisti, ki ne uporabljate e asistenta). Učence bomo v skupine IP razvrstili do junija 2021. Izbor izbirnih predmetov za 2021/22 bo dokončen, kasnejše spremembe praviloma ne bodo več možne.

V prilogi predstavljamo nabor ponujenih IP za šolsko leto 2021/2022. Pouk bo organiziran za tiste IP, za katere se bo odločilo največ otrok (v primeru sprememb bomo upoštevali IP, ki jih bodo na prijavnici navedli po prednostnem seznamu). Glede na število učencev in oddelkov bomo v novem šolskem letu lahko organizirali do 27 skupin.

Učenci skupaj s starši preglejte predstavitev obveznih IP, ki so na spletni strani šole in se pogovorite, katere IP si boste izbrali za naslednje šolsko leto. Predlagamo, da se posvetujete tudi z razredniki in šolsko svetovalno delavko.

Učenec, ki obiskuje glasbeno šolo (GŠ) z javnim programom, je v 7., 8. in 9. razredu lahko v celoti ali delno oproščen sodelovanja pri izbirnih predmetih na predlog staršev. Odločitev o tem boste označili na listku – prilogi  anketnem vprašalniku.

VPRAŠALNIK O IZBORU OBVEZNIH IP za 2021/22 bodo učenci s starši IZPOLNJEVALI V E-OBLIKI DOMA (dostop do easistenta bo odprt med 15. 3. 2021 in 31. 3. 2021).  Vprašalnik bomo natisnili v šoli. V tiskani obliki  boste starši le še potrdili izbor  na 3. ORS-ju (v tednu od 12. do 16. 4. 2021) in podpisan obrazec vrnili razrednikom  lahko že na  ORS-ju, oziroma najkasneje do petka, 16. 4. 2021. 


Postopek izbire obveznih izbirnih predmetov:

Prosimo vas, da v spodnjem seznamu razvrstite izbirne predmete za naslednje šolsko leto. Na vrhu seznama naj bodo predmeti, ki bi jih vaš otrok najraje obiskoval.

Učenec lahko izbere 2 uri IP na teden, lahko tudi 3 ure, če s tem soglašate starši. Odločitev o tem boste označili na anketnem vprašalniku.

Ker je od števila prijav odvisno, kateri predmet se bo izvajal in kateri ne, je potrebno razvrstiti predmete iz spodnjega seznama po prednostni lestvici. 

Če se kateri predmet ne bo izvajal v naslednjem šolskem letu, bo otroku dodeljen naslednji zaporedni predmet iz seznama, ki se bo izvajal.

Priporočamo, da rangirate vse predmete na seznamu ali vsaj prvih 6.

Učenec, ki obiskuje glasbeno šolo (GŠ) z javnim programom, je v 7., 8. in 9. razredu lahko v celoti ali delno oproščen sodelovanja pri izbirnih predmetih na predlog staršev. Odločitev o tem boste označili na anketnem vprašalniku.

 

SEZNAM OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV

 

 

 NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI  V 2021/22:  v 7.,  8.  in 9. razredu

 

Poleg obveznih izbirnih predmetov učenci lahko izberejo tudi neobvezne izbirne predmete.

Tudi neobvezni izbirni predmeti se bodo izvajali eno uro na teden;  izjema je tuj jezik, ki se bo izvajal dve (2) uri na teden. Starši in učenci dobro premislite, saj pomeni izbira npr. neobveznega IP drugi tuj jezik še dve dodatni uri v učenčevem urniku. Učenec lahko izbere največ 2 uri neobveznega IP.

Učenci se bodo o izbiri neobveznega izbirnega predmeta odločali z novim vprašalnikom v e asistentu, predvidoma do konca marca 2021.

Morebitne spremembe boste lahko sporočili na oddelčnih roditeljskih sestankih, ki bodo potekali v tednu od 12. do 16. aprila 2021 (vabila sledijo).

V 7. razredu bomo poleg obveznih izbirnih predmetov ponudili še  hrvaščino 1  (N2H) kot neobvezni izbirni predmet.

V 8. razredu bomo  ponudili še hrvaščino 2  (N2 H) kot neobvezni izbirni predmet.

V 9. razredu bomo poleg obveznih izbirnih predmetov ponudili še hrvaščino 3 (N2H) kot neobvezni izbirni predmet.