Dnevna obvestila šole
KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884
e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300 , 729 8 301
fax: 729 8 320

ŠPORTNI DAN - 8. razredSpoštovani starši in učenci!           

 

V petek, 18. 9. 2020, bomo za učence 8 razredov organizirali gorniški športni dan. Odpravili se bomo na VELIKO PLANINO (1600 m. n. v.). Zbor učencev je ob 8. 10 pred šolo, povratek pa računamo okoli 13. 30 ure. Izostanke javite razredniku (sprejemamo samo zdravniška opravičila). Kosilo za abonente v šoli bo. Če otrok ne bo ustrezno opremljen, ga bomo prisiljeni zavrniti. V primeru slabega vremena bo pohod prestavljen na drugi termin, navodila pa ostanejo ista.  Zato vas prosimo, da si vzamete čas in si preberete spodnje vrstice.

 

Kam smo namenjeni!  Dolino Kamniške Bistrice, ki sega v osrčje Kamniških Alp, obdaja na eni strani masiv Krvavca, na drugi strani pa Velika planina. Obsežna planota s pašniki, manjšimi gozdovi, brezni, podzemeljskimi jamami, leži na višini med 1400 in 1640m. Planino že stoletja uporabljajo za letno pašo živine, predvsem govedi. Posejana je s pastirskimi stanovi in lesenimi kočami z značilno arhitekturo. Stanovi so razporejeni po planini in sestavljajo posamezna naselja - Velika planina, Mala planina, Gojška planina, Tiha dolina ...

 

PRIPOROČLJIVA OSEBNA OPREMA, ki jo imejte na sebi: dolge hlače (trenirka), majica s kratkimi rokavi, srajca ali pulover, kapa, ki ščiti pred soncem,  visoki čevlji z narebrenim podplatom, ki segajo čez gleženj in nahrbtnik (lahko tudi za šolo).

 

Čevlji so najpomembnejši del opreme vsakega gornika. Za varno in udobno hojo naj bodo dovolj veliki, visoki, ki naj segajo čez gleženj, podplati naj bodo iz narezane gume, da ne drsijo. Če vaš otrok takšne obutve nima, so izhod v sili močnejši zimski čevlji, bulerji , ki naj segajo čez gležnje in imajo narezan podplat (ne gladek), ki bo omogočal varno hojo. Nikakor pa naj se ne odpravi na izlet v čevljih, ki ga tiščijo, v ne uhojenih novih ali sposojenih čevljih ali čevljih, ki nimajo dobrega oprijema z nogo (škornji, modni čevlji z debelim podplatom, sandale in podobno). V gorniških ali zimskih čevljih naj imajo otroci obute nogavice,  ki so namenjene pohodništvu.

 

V nahrbtnik obvezno sodijo: rezervno perilo (majica s kratkimi rokavi,  vetrovka, kapa  in zložljivi dežnik). Vse stvari zložimo v polivinilasto vrečo. Nepogrešljivi so tudi papirnati robčki, vrečka za smeti, podloga za sedenje.

 

Hrana naj ne bo ne slana ali presladka. Pri sladkarijah se ustavite pri čokoladi, piškotih ali rozinah in suhem sadju. Pijača ne sme biti presladka in gazirana (mehurčki), saj mehurčki le napihnejo trebuh, žeje pa ne pogasijo. Priporočamo nesladkan čaj ali vitaminski napitek, ki ju shranimo v prozorni plastenki z navojem. Razni sokovi v tetrapakih ali pločevinkah niso priporočljivi, ker jih je treba sprazniti na enkrat.

 

Na izletu so učenci dolžni:

 

1.    Upoštevati in izpolnjevati navodila učiteljev spremljevalcev in ostalih oseb, ki pomagajo pri izvedbi gorniškega športnega dne.

2.    Učenci z zdravstvenimi težavami (astma, alergije na pike žuželk itd) morajo imeti svoja zdravila s seboj ter jih morajo znati uporabiti.

3.    Prepovedano je samovoljno zapuščanje skupine.

 

Domžale, 16. 9. 2020                                           Vodja športnega dne: Primož Parkelj