KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884
e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300 , 729 8 301
fax: 729 8 320

23. FESTIVAL ZNANOSTI – BIOTEHNIŠKA FAKULTETA


V torek, 26. septembra 2017, smo se učenci izbirnega predmeta kemija v življenju ter nadarjeni učenci  iz osmih in devetih razredov, ki jih naravoslovje še posebej zanima,  v spremstvu mentoric Tjaše Kampos in Nataše Fabjančič, udeležili letošnjega 23. Festivala znanosti. Obiskali smo Oddelek za zootehniko (živinorejo) Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Na oddelku, ki se nahaja v Grobljah v Domžalah, smo se udeležili predavanja in delavnice na temo Vrednotenje in ohranjanje kakovosti jedilnih jajc.  V okviru predavanja nam je doc. dr. Dušan Terčić slikovito predstavil notranjo sestavo jajca, seznanil nas je z lastnostmi  ter merili za kakovost in s tem za razvrščanje jedilnih jajc na trgu. Naše znanje je obogatil s številnimi tehničnimi podatki o nastajanju jajc, o vplivih na kakovost jedilnih jajc.  Spregovorili smo tudi o razliki med jedilnimi in valilnimi jajci in o pomenu le-teh.  V okviru delavnic smo si ogledali, kako deluje mali sortirni stroj, ki je jajca razvrščal po njihovi masi, ter kako poteka žigosanje jajc in nazadnje še pakiranje v ustrezno embalažo.  Pokukali  smo tudi v hladilnico za skladiščenje jajc, ki pa je tedaj samevala, kar je dober znak, da je odjem jajc s strani uporabnikov zelo dober.  Prav tako smo si  ogledali laboratorij, kjer opravljajo meritve in analize kakovosti jedilnih jajc. Pod vodstvom asistentke smo se tudi sami za trenutek lahko prelevili v  »naravoslovne« analitike in merili vzdržljivost jajčne lupine, barvo rumenjaka, gostoto beljaka. Ogledali smo si tudi največje in najmanjše jajce ptic v Sloveniji.

Z obiskom Oddelka za zootehniko v Grobljah smo bili zelo zadovoljni. Domov smo odšli nasmejani in bogatejši za novo izkušnjo, ki nam je razširila vpogled  v pomembno živilo v naši prehrani in obogatila naše znanje o kakovosti in pomenu jedilnih jajc.

 

                                                                Lana Slapal, učenka  9. b razreda, OŠ VENCLJA PERKA

mag. Tjaša Kampos, mentorica IP KEŽ, OŠ  VENCLJA PERKA