KONTAKT:

OSNOVNA ŠOLA VENCLJA PERKA
Ljubljanska 58 a, 1230 Domžale

DŠ: SI16670884

SI56 0110 0600 8355 021

e-mail: os.vp-domzale@guest.arnes.si
tel.: 729 8 300
mobitel številka: 041 651 095

Dežurna številka OPB: 041 695 930

2. Hroščkov festival



Češminov park, Domžale od 10. ure dalje

 

Hroščkov festival

 

Maskota Domžal, ki so jo naši najmlajši občani že dodobra »posvojili« je Hrošček Simon. Hrošček Simon ima že svojo pravljico, z naslovom »Hrošček Simon širi zadovoljstvo«. ki jo vsako leto podarimo prvošolčkom ob vstopu v šolo, ima svojo pesmico in ples.

Hrošček Simon se predstavi takole: »Pred več kot 100 leti je navdušen naravoslovec Simon Robič raziskoval jame v okolici Doba in našel do tedaj še neznano vrsto hroščev. Pred vami je Hrošček Simon, maskota Občine Domžale. Hrošček Simon živi v Železni jami skupaj s svojim dedkom in zelo rada se skupaj potepata po naši občini – velikokrat prideta v Domžale, se peljeta z vlakom, si ogledata film v Kulturnem domu Franca Bernika, se sprehodita po Grobeljskem drevoredu, kolesarita ob Kamniški Bistrici in še marsikaj drugega. Ko boste postali šolarčki, vas bo Hrošček tudi obiskal v vaši novi osnovni šoli.«

V lanskem septembru smo v Češminovem parku, v zeleni oazi sredi Domžal izpeljali 1.Hroščkov festival, celodnevni, brezplačni dogodek za vso družino. Pester program za velike in male otroke, ki se je odvijal v naravi, v zeleni oazi našega mesta, je bil poln zabave in zanimivih dogodivščin.

Letošnji festival bomo pričeli s plesom in mimohodom maskot od blizu in daleč.  Nadaljevali bomo z glasbeno pravljico »Izgubljeni slamnik«, ki nas bo povabila na voden ogled po čisto novi pravljično – doživljajski poti »Pravljični Šumberk«. Z družino se boste v družbi izkušenih in zabavnih vodnikov podali ob Kamniški Bistrici na Šumberk, kjer ima svoj brlog lisička. Lisička je prijazna in uglajena gospa, ki jo imajo prav vse gozdne živali rade v svoji družbi.  Lisička edina od vseh živali vedno nosi lep, okrogel slamnik. Nekega dne, ko je lisička počivala v senci košate bukve, ji je veter odpihnil slamnik in ga ponesel globoko v gozd. Ker ste otroci zelo prijazni in iznajdljivi, ji ga boste z lahkoto pomagali poiskati. Bo šlo? Na Šumberku vas bo čakalo kar nekaj prijetnih presenečenj, tematske delavnice in spoznavanje gozda.

V družbi jamarjev Društva za raziskovanje jam Simon Robič si boste lahko ogledali  Dolgo jamo na Šumberku.

V Češminovem parku bo dogajanje teklo naprej. Predstavile članice Kotalkarskega kluba, Otroška folklorna skupina Domžale, plesalci iz Plesnega studio Impulz in iz plesne šole Miki, z vratolomnimi akrobacijami bodo navdušile punce iz navijaške skupine Sovice in »Leaderske«.

Sledila bo zabava z velikanskimi milnimi mehurčki, otroška gledališka predstava »Petjin kolesarski izlet«, zabava s škratkom prijateljčkom in še veliko zanimivega.

 

V parku bomo imeli čisto pravo velikansko Indijansko vas, Hroščkov športni kotiček, ki ga pripravljajo domača društva,  Hroščkove ustvarjalne delavnice, Hroščkovo gasilsko in policijsko enoto, Hroščkovo ambulanto, Hroščkov živalski vrt, svojim najdražjim boste lahko napisali razglednico, gradili boste nebotičnik, se igrali arheologe, sodelovali v slikarski delavnici, ogledali si boste velikanskega e-transformerja. Javno  komunalno podjetje Prodnik v sodelovanju z družbo Zeos vas bo ozavestil o pravilnem ravnanju z e-odpadki z zanimivim prikazom v e-transformerju. E-transformer je multimedijsko vozilo z zabavno-poučno učilnico o starih aparatih v organizaciji družbe ZEOS, d.o.o. v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki in sloganom E-cikliraj.

 

Za jedačo in pijačo bo poskrbljeno, dobro voljo pa le prinesite s seboj!

 

Odprtje Pravljično – doživljajske poti »Pravljični Šumberk«

Pravljični Šumberk je že četrta pot v Pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc. Po gorsko-pastirskih prigodah na Poti pastirskih škratov na Krvavcu, najbolj zamočvirjeni družinski dogodivščini na Pot močvirskih škratov na Mali plac in popotovanju s polhom rogoviležem v Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu, bomo odprli novo družinsko doživetje Pravljični Šumberk v domžalskem mestnem gozdu.

Domžale so mesto z bogato zgodovino in skrivnostno naravo. Otroci bodo v Pravljičnem Šumberku na nadvse pomembni misiji. Lisički bodo pomagali najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, sila pomembna reč. Pri tem bodo spoznali zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotovali v prazgodovino tega kraja in odkrivali pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki bo otroke vodil po poti. Pravljično-doživljajska pot Pravljični Šumberk se prične v Kavarna Češmin v Češminovem parku v središču Domžal, kjer boste dobili knjižico Pravljični Šumberk.